Please wait...

Acne vulgaris

Acne vulgaris

struggle-3805349_1280-1200x800.jpg

Akne su hronično inflamatorno obolenje pilosebacealne jedinice koje odlikuje formiranje komedona, papula, pustula, nodula i pseudocista, a kao sekvele aktivnih lezija nastaju hiperpigmentacije i cikatriksi.

Akne se predominantno javljaju kod adolescenata, mada mogu nastati i u kasnijim godinama, takozvane antiage akne.

Akne su multifaktorijalne tako da nastaju kroz delovanje sledećih faktora:

Povećana produkcija sebuma, folikularna hiperkeratoza, kolonizacija C.acnes na nivou kože. Ostali faktori su nasleđivanje, stres, nepravilna ishrana, loša manipulacija (tretmani), nepravilna nega koja dovodi do do opstrukcije izvodnih kanala i preteranog lučenja sebuma.

Takođe, androgeni hormoni (testosterone, DHEAS, DHT) dovode do pojave akne jer regulišu razvoj sebacealnih žlezda i produkciju sebuma. U teškim slučajevima mogu biti udružene sa endokrinim obolenjima (policisticni jajnici, Mb Cushing…)

Javljaju se u pubertetu cešće i teže kod muškaraca, loikalizuju se na koži lica, presternalno i interskapularno. Dele se na acne comedonica, acne papulo-pustulosa, acne nodulocystica, acne conglobate.

Traju nekoliko godina, zatim isčezavaju spontano kad su ostećeni folikuli dugogodišnjim zapaljenskim procesom. Ostavljaju hiperpigmentacije kao produkt zapaljenskog procesa, zatim ožiljke, manje i veće u zavisnosti od obima procesa i predispozicije kože za stvaranje ožiljaka. Pigmentacije nestaju posle određenog vremena, dok ožiljci nestaju kod mladjih osoba, ako se tretiraju na vreme.

Lečenje

Pravilna nega propisana od dermatologa je prva linija lečenja, zatim ide lokalna terapija i opšta oralna terapija. Lokalna terapija se sastoji od lokalnih antibiotika u vidu gela ili rastvora, benzoil perkosid krema, azelaicne kiseline, salicilnih i drugih krema, izotretinoinskih krema.

Opšta terapija podrzaumeva uzimanje antibiotika tetraciklina u periodu od 6 meseci i duže ili Roakutan kapsula, preko 6 meseci uzimanja, koje prepisuje specijalista dermatolog isključivo.


Dermatološki centar Dr Borozan

U dermatološkom centru dr Borozan zastupljena je primena dermatologije i savremene kozmetologije, čime se postižu vrhunski rezultati u tretiranju normalne i lečenju obolele kože.Copyright © 2022 Dr Borozan