Please wait...

Najčešća pitanja

Na ovoj strani se nalaze odgovori na najčešće postavljena pitanja. Ukoliko ne nađete ono šta ste tražili, budite slobodni da nas kontaktirate.
  • Koji tip kože imam?
  • Da li se dnevna krema sa zaštitnim faktorom stavlja uvek?
  • Da li se gel za pranje lica koristi dva puta dnevno?
  • Da li je moguće da akne nisam imala u pubertetu a sad ih imam?
  • Da li se mogu ukloniti ožiljci od akni?
  • Da li se rosacea i seboreja mogu izlečiti?
  • Šta da koristim za atopijski dermatitis?
  • Da li je moguće upalne procese poput čireva izlečiti bez upotrebe antibiotika?
Koji tip kože imam?

Postoje normalni, masni, suvi, mešani. Podgrupa reaktivna ili osetljiva i dehidrirana. Najčešći je normakan tip kože sa jedva vidljivo masnijom T zonom (čelo,nos i brada) i poricama. Suvi je bez masnoće na T zone i mešoviti je izrazito sjajna T zona. Reaktivna ili osetljiva se zacrveni na dodir ili kremu uglavnom je to dehidrirana koža. Imamo i kožu koja se ekstremno masti, sija a istovremeno je suva. Vrlo čest tip kože.

Da li se dnevna krema sa zaštitnim faktorom stavlja uvek?

U principu da jer štiti kožu od oštećenja kolagena i elastina usled sunčevih zraka. Ima ih i u zimskim periodima.

Da li se gel za pranje lica koristi dva puta dnevno?

Ne, jer se skida prirodni sloj kože pa se koža jos više masti da bi ga nadoknadila. U slučaju ekstra masne i mlade kože, poželjno je pranje lica dva puta na dan ali samo u nekom određenom periodu.

Da li je moguće da akne nisam imala u pubertetu a sad ih imam?

Vrlo moguće, takozvane antiage akne koje nastaju usled stresa, hormona, loših navika (diranje lica, čačkanje, neskidanja šminke pred spavanje).

Da li se mogu ukloniti ožiljci od akni?

Do 25 godina starosti, dok se koža i sama po sebi obnavlja kod blažih i srednjih oblika, mezoterapijom se mogu jako lepo smanjiti, a kasnije je teško, skoro i nemoguće.

Da li se rosacea i seboreja mogu izlečiti?

Ne, to su hronićne dermatoze, ali se jako lepo mogu zalečiti. Važno je upoznati pacijenta sa svojom bolešću i kako da se nosi kroz te faze, te kada da reaguje da se javi .

Šta da koristim za atopijski dermatitis?

Najvažnije je održati fiziološku barijeru kože, ne kupati se kupkama punim sulfata (deterdženata), već dermatološkim uljanim koji odrzavaju pH kože, kao i ne kupati se vrelom vodom.

Da li je moguće upalne procese poput čireva izlečiti bez upotrebe antibiotika?

Moguće je hemijskim pilinzima i drenažom.


Dermatološki centar Dr Borozan

U dermatološkom centru dr Borozan zastupljena je primena dermatologije i savremene kozmetologije, čime se postižu vrhunski rezultati u tretiranju normalne i lečenju obolele kože.Copyright © 2022 Dr Borozan